ЙОЗЕФ ОБЕРБАУЕР – “СЛЕДИТЕ НА ГРАДА”

В навечерието на 17 септември – Денят на София, Софийската градска художествена галерия и Софийският исторически музей ще представят изложбата

ЙОЗЕФ ОБЕРБАУЕР 1895-1926.

СЛЕДИТЕ НА ВРЕМЕТО.  

Откриване на 14 септември, вторник, 18.00 ч Изложбата ще продължи от 14 септември до 17 октомври 2010

 „Йозеф Обербауер е първият художник, който посвещава значителна част от творческата си дейност на София. Неговите прецизно изпълнени акварели и рисунки са безценни свидетелства за облика на столицата и други градове от страната ни от края на ХІХ и началото на ХХ век.

Запален пътешественик, той рисува Несебър, Търново, Трявна, като го привличат храмовите постройки, старите къщи, гробищата, останките от крепостни стени, пазарите, населени с впечатляващо разнообразие на хора в различни носии. Това са картини и едновременно автентични документи, в които е затворен духът на времето.

Създава серии от картини посветени на храмове и манастири – като базиликата “Св. София”, най-значимата постройка в столицата – в които могат да се проследят архитектурните й преобразования, както и на Рилския манастир, несебърските църкви, Бачковския манастир, църквата „Св. 40 мъченици” в Търново и други.

Като главен чертожник към Софийския общински съвет прави план на махалите Банишор и Драз, с видимите по това време все още останки на северната част от крепостната стена на Сердика. Този план го вдъхновява за акварела „Реконструкция на Улпия Сердика”, в който използва фактите и въображението си за да представи античния град.

Интересно е да се изучава развиващия се град и да се проследи колко различна е столицата. Творбите му днес са ценен документ за София и нейната история. Откриваме града – от покрайнините, през улиците и площадите – до храмовете, пазарите и хановете. Нещо се е съхранило, друго е разрушено. В тези творби София внушава спокойствие, но и тревога от преходността на времето…

Изложбата представя 78 рисунки и акварели, както и най-интересния от неговите оригинални „хандриси”, както дълго време са се наричали ръчно рисуваните картографски планове.

Тя е резултат от усилията на Музея за история на София и Софийската градска художествена галерия.

Изложбата е придружена от каталог.”   Из анонса на Петър Димов, PR на СГХГ.

 

Малка част от образите на София, запечатани в картините на Обербауер.

September 12, 2010 · dobrina · Comments Closed
Tags: , , ,  · Posted in: Дискусии, Текстове на български, Фотографии