ИЗЛОЖБА ПРЕЗ ОТВОРЕНИТЕ ПРОЗОРЦИ Живопис от колекцията на Музея на руския импресионизъм

images                               ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ 

                                                                       “ПРЕЗ ОТВОРЕНИТЕ ПРОЗОРЦИ”

                                                                          Живопис от колекцията на Музея на руския импресионизъм

                                                                     7 октомври – 23 ноември 2016ru-01

                                                                 Двореца, пл. „Княз Александър І“ № 1

 

 

 

 

 

 

——————————————————————————————————————————————————————–

В седем от залите на най-големия художествен музей в България  ще бъдат показани 66 живописни творби, които допълват познанията за историята на руското изкуство от последните 130 години.

Музеят на руския импресионизъм е открит през май 2016 в центъра на Москва на територията на известната фабрика за бонбони «Болшевик»  В началото на настоящия век  сладкарското производство е преместено на друго място и старите здания са предоставени на частния бизнес.  Приет е проектът за реновация  на сградите на британското архитектурно бюро John McAslan + Partners и неговия главен архитект Ейдън Потер. За няколко години полуразрушените цехове са реставрирани и се превръщат в бизнес център от клас „А”. Музеят на руския импресионизъм е разположен във вътрешния двор на центъра, който запазва историческото си название „Болшевик“.

ef774ad1d783453e8bf3124e740329c0

 

 

 

 

 

Построената през 1960-те години за склад на брашно сграда е образец на съветския «небрежен» конструктивизъм. Нейната цилиндрична форма е обогатена с разположен на покрива паралепипед. Ейдън Потер придава на архитектурния силует на сградата ясност и завършеност, като умело я вписва в стилна метална решетка. В бившия склад на обща площ от 1 000 кв.м са изградени три изложбени зали, оборудвани по последна дума на техниката депа за картини, съвременна мултимедийна зала с възможност за показване на филми  в 2D и 3D формат, учебна студия, просторно входно фоайе, кафене, две летни тераси на покрива и магазин за сувенири и книги.

Частната колекция на мецената Борис Минц е основа на колекцията  на Музея на руския импресионизъм. В продължение на близо 15 години бизнесменът събира произведения на руската живопис от края на ХІХ – началото на ХХ век, изпълнени в стилистиката на импресионизма. Неговата цел е да припомни на публиката незаслужено забравени имена на художници, голяма част от които напускат Русия след Октомврийската революцията през  1917.

През първите три месеца след откриването Музеят на руския импресионизъм е посетен от над 30 000 зрители. В началото на месец септември постоянната експозиция и първата временна изложба ”Арнолд Ляховски. Очарованият странник” са последвани  от голяма изложба на известния съвременен художник Валерий Кошляков. Гостуването в България е продължение на международната програма на Музея на руския импресионизъм. През 2014 и 2015 колекцията е показвана както в Русия (Иваново, Екатеринбург, Воронеж, Санкт-Петербург, Уляновск, Саратов), така и в Палацо Франкети във Венеция и в Музея на августинците във Фрайбург.

3170

 

 

 

 

 

 

Смисълът и поетиката на названието „През отворените прозорци” са съзвучни на мотива на широко отворения прозорец в картините, включени в изложбата. Това е лайтмотивът и на постоянната експозиция на музея.

В изложбата в София за първи път ще бъдат показани няколко нови постъпления в колекцията на музея. За изложбата е издаден каталог на български език. А музикалните композици на известния съвременен композитор Дмитрий Курляндски, вдъхновени от картините на Музея на руския импресионизъм, ще звучат в залите на Националната галерия.

Куратор на изложбата: Юлия Петрова – директор на Музея на руския импресионизъм

Главен уредник на музея: Наталия Свиридова

Повече за Музея на руския импресионизъм виж тук: 

http://www.rusimp.su/ru/about

 

инфо: Маргарита Андреевска-Пешева
“Връзки с обществеността”
Национална галерия

 

October 7, 2016 · dobrina · Comments Closed
Tags:  · Posted in: Актуална информация, Други, Публикации на български, Събития, Текстове на български, Фотографии