ОТНОВО ЗА АРХИТЕКТ ЙОСИФ ШНИТЕР

ТЪРГОВСКА КЪЩА ВЪВ ВАРНА

Целенасоченият преглед на архитектурните източници, който направихме, за да издирим какво е проектирал архитект Йосиф Шнитер, първият градски архитект на Пловдив, за гр. Варна показа, че и тук той се изявил като пионер – проектирал е първата голяма търговска сграда за града.

„Първата голяма търговска сграда във Варна е къщата на Сюзмеян (известна като базар „Паруш“ ). Построена е в 1885 г. Тя е дело на архитекта от чешки произход Йозеф Шнитер. Той работи главно в Пловдив и в същото време построява и там търговския дом. С употребата на пиластрите и полуколоните в голям ред, както и с класическите детайли е постигната репрезентативност  и тържественост в тези търговски сгради. (Фиг.14)“  – Георгиева, Мариана „Творци на архитектурата след Освобождението в Русе, Варна и Видин“  – В:  „Архитектурата в България 1878-1944“,  София, Изд. БАН, 1978, стр.244

ПАЗАР „ПАРУШ“, както пише в друг източник, е знакова за града сграда – това е неговият пръв универсален магазин. Намира се на старата търговска улица „Преслав“, на Варна, на ъгъла с улица „Хан Аспарух“, където са построени множество красиви сгради. Собственик на сградата бил арменският търговец Парсек Г. Сюзмеян, същият, който е собственик и на първият във Варна луксозен хотел – „Лондон“. 

Тази „търговска къща“ е известна като Пазар Паруш, по името на търговеца Паруш Георгиев. С извисения си обем се налага над околните сгради. Нейната архитектура е неоренесансова. Проектирана е с две несиметрични фасади с изящно оформен заоблен ъгъл, където е входа. Фасадите се разделят от пиластри и две двойки кръгли колони с коринтски капители, които фланкират прозорците и оформят плитки ризалити. Пиластрите и колоните стъпват на подпрозоречен перваз, който обединява прозорците, които са обрамчени, а между тях е поставена красива пластична украса. На двете фасади и самия ъгъл са изградени балкони с балюстради. Главният корниз е подчертан и носен от красиво наредени конзоли. На атиката е изграден таванския етаж със собствен корниз. Покривът е мансарден тип, покрит с ламарина. Всички детайли по къщата са направени изключително професионално. /по: През 2009 Пазар Паруш е основно ремонтиран по проекта “Красива България”. Днес първият етаж се използва като казино.

https://www.facebook.com/321513857982406/posts/1846191425514634/Стара Варна 30 декември 2019 г.

АРХИВНИ КАРТИЧКИ И СНИМКИ, ЗАПЕЧАТАЛИ ОБРАЗА НА ТЪРГОВСКАТА КЪЩА ОТ НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК

Бившия пазар „Паруш“ – ул.“Преслав“32/ул.“Хан Аспарух“  СНИМКИ СЛЕД РЕКОНСТРУКЦИЯТА 2017 – 2020 г.

по: https://novavest.bg/2017/11/10/invarna-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B5-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BC/

Като имаме предвид сведението, че архитект Шнитер през 1885г. строи едновременно с търговската къща във Варна и Търговски дом в Пловдив, нека проследим и този обект.

ТЪРГОВСКИ ДОМ В ПЛОВДИВ

ВЕРОЯТНО СТАВА ДУМА ЗА ТЪРГОВСКА КЪЩА  „ОРОЗДИ БАК“

по: https://plovdiv-fotohronika.blogspot.com/2017/01/blog-post_11.html

Намира се на главната улица в Пловдив. Първоначалното предназначение на разкошната сграда с колони на „Александър І“ е било търговска къща, собственост на фирмата „Орозди Бак“. През 1906 г. е продадена на пловдивчанина Саркис Куюмджиян. По-късно е откупена от БНБ. След промените и навлизането на частните финансови институции е препродадена на Хеброс банк. При строежа на сградата в края на по-миналия век са използвани строителни материали и технологии от Европа. Пруските сводове на сградата се поддържат от стоманени носещи греди. Това е първата сграда в Пловдив, която е строена с големи подпорни разстояния.

/ Виж: Изложба и триезичен албум за живота и делото на Йосиф Шнитер в Българския културен институт – Прага – В: https://www.plovdiv.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%BE/

В ДРУГ ИЗТОЧНИК ПИШЕ СЛЕДНОТО: “В средата на XIX век евреите Леон Ороси и Херман Бек били принудени да изоставят Виена. Отворили магазин в Истанбул. Привлечени от обещаващия пазар в Близкия изток, техните синове основали компанията „ Орозди-Бак ”, която почнала да построява верига от представителни магазини за европейски артикули в Кайро, Солун, Истанбул, Пловдив, Басра, Алепо, Букурещ, Измир, Бейрут и още 20 други средища. Централата на интернационалната комерсиална верига, която по едно време стигнала чак до Бирма и Япония, се открила в Париж. Пловдивският магазин бил построен в края на XIX в. През 1905 година магазинът бил трансфериран към английско-българската компания на Саркис Куюмджиян. През XXI в. „ Орозди-Бак ” се ориентира към търговия с тъкани, облекла и бижута.” /по В ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ ИК МАРИЦА ОТКРИ ИЗЛОЖБА ОТ КАМПАНИЯТА 2018-11-17 | 15:22:28 | Пловдив През Годините Източник: marica.bg

В трета публикация Търговският дом е наречен ПЕРЛАТА НА ГЛАВНАТА

Шнитеровите лица следят живота на града и суетнята на центъра отвисоко
 
На пъпа на пловдивския център се издига внушителна по размери и красота сграда. Бившият дом на търговското предприятие от миналото „Орозди Бак” е изключително ценна в архитектурно отношение постройка, тъй като именно нея Йозеф Шнитер не само проектира, но и ръководи цялото й строителство. В изграждането на красавицата архитектът за първи път използва така наречения пруски свод. Материалите и технологиите, използвани от градостроителя на Пловдив в тази сграда, са били абсолютно нетипични за онова време. Пруските сводове на сградата се поддържат от стоманени носещи греди. Сградата на Орозди Бак е и първата, строена с големи подпорни разстояния. Капителите по колоните са изящни произведения на изкуството. Същото се отнася и за красивите глави по прозорците, които гледат пешеходците по центъра и сякаш отброяват годините, следейки живота и суетнята на града отвисоко.
/ по 14:09ч, петък, 18 декември, 2015 https://podtepeto.com/defile/perlata-na-glavnata/

Двете сгради, независимо че са сменяли собствениците си, че са търпели ремонти и сериозни промени, продължават да носят яркия почерк на арх. Шнитер. И двете са забележителни репери в историята на архитектурата на Варна и Пловдив. Те определено си приличат, дори на пръв поглед, макар че предстои да се направят съществени анализи и паралели между тях, що се отнася до особеностите на стила, на конструктивните им системи, на използваните строителни материали, архитектурните детайли, декоративните системи и други образни характеристики, които стоят в основата на уникалното им участие в градските ансамли, на търговските централни улици на Пловдив и Варна.

July 2, 2023 · dobrina · Comments Closed
Tags:  · Posted in: Други, Публикации на български, Текстове на български, Фотографии