ПРАЗНИЦИТЕ НА СОФИЯ

В периода 1979-1992 г. празникът на София е отбелязван на 3 априлдатата, на която през 1879 г. градът е обявен за столица на България.

Днес за официален празник на нашата столица е обявен 17 септември – ден в който се почитат великомъченица София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Столичани са решили този ден да бъде ден на града, за да си спомняме подвига на майката мъченица София и трите и дъщери – Вяра, Надежда и Любов”, каза днес на светата литургия Негово Светейшество патриарх Неофит.

ОБАЧЕ!

СОФИЯ НОСИ ИМЕТО НА СВОЯ ХРАМ – „СВЕТА СОФИЯ“ И КАКТО ПОВЕЛЯВА ТРАДИЦИЯТА – ИМЕННО ХРАМОВИЯТ ПРАЗНИК Е И ПРАЗНИКЪТ НА СЕЛИЩЕТО.

Самият Господ Иисус Христос е Покровителят на София, тъй като древната базилика “Света София” е посветена на Божията Премъдрост /на гръцки АГIА СОФIА/, т.е. Бог Слово – Иисус Христос. Според православното учение Божията Премъдрост е Второто Лице на Света Троица – Бог Син, Който се е въплътил от св. Дева Мария и станал човек – т.е. въплътената Божия Премъдрост е Иисус Христос.

Днес за празник на ОБЛАСТ СОФИЯ е определен понеделникът след Томина неделя. Така е възстановена старата традиция, според която съборът на София, на който са се събирали хората от цялата област, е бил именно този ден. /https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=171384/

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в старинния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия“, приел го за свой храмов празник / https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=286050

Богословите свързват Божията Премъдрост с Второто лице на Света Троица – Бог-Слово. Тази идеологема има връзка с Боговъплъщението, чийто начален момент точно е фиксиран в новозаветната книжнина с благовестието на св. архангел Гавраил. Православната църква отбелязва този ден като Свето Благовещение и го празнува на 25 март. В такъв смисъл единственото молитвено и богослужебно честване на Божията Премъдрост е на 25 март. /http://www.pravoslavieto.com/hramove/sofia/sv_sofia.htm#2/

„По време на мандата на столичния кмет Александър Янчулев (21 октомври 1991 – 16 ноември 1995 г.) за Ден на София беше обявен не 25 март, както трябваше да бъде, а 17 септември. Тогава по църковен календар е прославата на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. След раждането на третата дъщеря майката овдовяла и сама отгледала трите си деца, като ги възпитала в непоколебим християнски дух. Но тогава християните били гонени, унижавани и избивани. Римският император Адриан научил за тяхното примерно поведение и наредил да ги доведат в двореца. Предложил им охолен живот и всякакви благини, но при условие че се откажат от вярата си. Всички отказали и започнали мъченията на дъщерите. Първа пострадала дванадесетгодишната Вяра, която изтърпяла всички мъчения и накрая била посечена с меч. Подобна била съдбата и да другите две дъщери – десетгодишната Надежда и деветгодишната Любов. Майка им не била измъчвана, тя погребала свидните си дъщери и три дни прекарала на гробовете им в сълзи и молитви. Така и предала Богу дух. Това станало през далечната 126 година. От 777 г. мощите им били пренесени в Елзас, Франция. У нас тези мъченици са почти непознати и освен календарната им прослава, храмове и параклиси в тяхна чест не са съграждани.

При следващия кмет Стефан Софиянски, който беше избиран три поредни мандата, стана друго чудо – столицата се сдоби с езически паметник. До входа на софийското метро при “Булбанк” преди имаше паметник на Ленин. Той беше премахнат и на негово място през 2001 г. се извиси на висок постамент-колона фигурата на псевдо “Св. София”.

Вместо Света София – Божията Премъдрост Бог-Слово Иисус Христос, за символ на нашата столица бе избрана една стройна и красива млада жена с крепостна корона на главата. В дясната си ръка тя държи лавров венец, а на лявата й ръка е кацнала сова – символ на мъдростта в езически времена. Ако това представлява Св. София (Божията Премъдрост), то виновниците за това кощунство нека си посипят главите с пепел и денонощно горчиво да се молят на колене в старинния храм “Св. София”.“ /Ст. н.с. д-р Христо Темелски  – В: http://www.pravoslavieto.com/hramove/sofia/sv_sofia.htm#2/

Дали ще се намери някой от бъдещите кметове, който да върне празника на патрона на града – „Света София Премъдрост Божия“ и за празник на град София?

September 17, 2019 · dobrina · Comments Closed
Tags: ,  · Posted in: Други, Публикации на български, Събития, Текстове на български, Фотографии