ОГНИЩАТА

scan1 scan2 scan3 scan4  scan7scan12scan16scan17

 

 

 

 

 

 

 

 

scan15

 

 

 

 

 

 

 

scan6

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————————–

ОГНИЩАТА  са от къщи в Арбанаси, Трявна и Копривщица,  рисувани през периода 1926 и 1927г. от арх.Христо Кабакчиев. Рисунките са от архива на д-р арх.Александър Рашенов, 1927г. Дело №04.03а.  Тук представям техни копия които съм направила по време на работата ми в Националния музей на архитектурата в гр.Велико Търново.

За сведение: В България имаше Национален музей на архитектурата, който се намираше във Велико Търново. Създаден бе с постановление на Министерския съвет от 1978 г. Сградата, в която се помещаваше институцията, бе предоставена от Съюза на архитектите. В него по изричната воля на дарителите, повече от 25 г., се съхраняваха документи за българската архитектура от античността до най-новата история, материали и трудове на известни български архитекти от края на XIX и началото на XX век, проекти и макети на емблематични за българската архитектура сгради.
За съжаление, въпреки протестите ни, Националният музей на архитектурата във Велико Търново бе закрит през 2008г., като агонията му продължи близо 6 години Архивите от музея сега се намират в Националния политехнически музей в София, както може да се очаква – неизползвани от никого.

——————————————————————————————————————————————————————–

scan 18

scan5

scan11

scan10

scan9

August 1, 2015 · dobrina · Comments Closed
Tags:  · Posted in: Други, Публикации на български, Текстове на български, Фотографии