22 септември – денят на независимостта

ТЕО, ПОКЛОН ПРЕД БЛАГОРОДНОТО ТИ ДЕЛО!

 

Манастирският комплекс “Великата Лавра” е строен през ХІ-ХІІ век и се намира на левия бряг на р. Янтра, в северозападното подножие на хълма “Царевец” в гр. Велико Търново.

Църквата “Св. 40 мъченици” е действаща по времето на династията на Асеневци и е използвана за тяхна гробищна черква. Тук е погребан и загиналият при Солун цар Калоян (1197-1207).

В църквата “Св. Четиридесет мъченици” се намират едни от най-значимите български епиграфски (писмени) паметници на Първата и Втората българска държава – Граничната колона от крепостта Рoдoсто от времето на хан Крум, Омуртаговата и Асеновата каменни колони.

В царската църква “Св. Четиридесет Мъченици”, в специален саркофаг, запазен и до днес, са положени и мощите на свети Сава Сръбски

Ето бележитите дати от историята на храма “Св. 40 мъченици”, неразривно свързани с историята на България. Тук се извършват редица тържествени служби и ритуали свързани с българската държавност:

9 март 1330 г. – денят на „Св. 40 севастийски мъченици”, когато цар Иван Асен ІІ разбива епирския владетел Теодор Комнин в битката при Клокотница; църквата е обновена и преименувана на тяхно име;

10 февруари 1878 г. – тържествена света Литургия в чест на откриване на Учредителното събрание;

27 юли 1878 г. – тържествена света Литургия по случай избиране на първия български княз Александър І Батемберг;

1 и 3 август 1887 г. – тържествени молебени, във връзка с клетвата на новия княз Фердинанд Кобурггота, който на 02.08.1887 г. пред ІІІ-то ВНС полага клетва като държавен глава за вярност към Търновската конституция, след което тримата регенти, начело със Стефан Стамболов му предават властта;

22 септември 1908 г. – тържествена служба по случай обявяване на Независимостта на България;

Църквата е обявена за Народна старина през 1927 г., а през 1964 г. – за паметник на културата с национално значение.

Арх. Теофил Теофилов отдаде 35 години от живота си за възстановяването на църквата “Св. 40 мъченици”. Обновеният храм “Св. 40 мъченици“ на манастира “Великата Лавра“ е официално открит за нов духовен живот на 14 септември 2006 г.

Тео беше страстен изследовател, изключителен специалист по опазване на културното ни наследство, Тео беше влюбен в работата си! Делата му донесоха обществено признание.

Възкресяването на този храм на българската история бе едно от последните му благородни дела и ще остане вечен паметник не само на независимостта на България, но и на него самия.

За храма подробно и с хубави фотографии виж: 

http://zvezdichka.blog.bg/history/2010/03/22/cyrkvata-sv-40-mychenici-vyv-v-tyrnovo.515885

September 22, 2010 · dobrina · Comments Closed
Tags: ,  · Posted in: Събития