140 ГОДИНИ ОТ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДОКТОРСКИЯ ПАМЕТНИК В СОФИЯ – открит на 27.04.1884 г.

ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРЕЗ ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА (1877-1878) МЕДИЦИНСКИ ЧИНОВЕ – “ДОКТОРСКИЯТ ПАМЕТНИК”

Паметникът е издигнат с руски средства в чест на загиналите 528 лекари и санитари. Представлява пресечена четиристенна пирамида, увенчана на върха с гранитен саркофаг. Направен е от блокове бял песъчлив камък. Върху четирите страни, на всеки блок са врязани имената на загиналите чинове, а на саркофага са написани имената: Плевен, Шипка, Мечка и Пловдив, станали исторически с водените големи сражения и обилно пролята руска кръв. На лицевата страна на паметника, която гледа на запад, е вдълбан следният надпис на руски: ” Медицинским чинам погибшим в турецкую войну (1877-1878)”.
Паметникът е издигнат през 1883г. В едно антрефиле във в. “Балкан” се съобщава, че на мегдана в новите квартали между Орханийското /днес Ботевградско-Д.Ж./ и Цариградското шосе щял да бъде издигнат паметник на загиналите руски лекари и санитари и че проектът му бил вече направен от архитект Томишек, чех, а направеният модел от алчия/гипс се намирал готов в ателието на архитект Колар /първият главен архитект на София – Д.Ж./. – по текст на Никифор Ганев “Паметниците на София 1873-1878 – Признателна България” София, 1939г.

Архитект Антоний Осипович Томишко – Портрет из книги: Юбилейный справочник
Императорской Академии художеств. 1764-1914

April 26, 2024 · dobrina · Comments Closed
Tags:  · Posted in: Актуална информация, Други, Публикации на български, Събития, Текстове на български, Текстове на други езици, Фотографии