ПЪРВИЯТ РЕАЛИЗИРАН В БЪЛГАРИЯ ПРОЕКТ НА ПЪРВИЯ ГРАДСКИ АРХИТЕКТ И ГРАДОСТРОИТЕЛ НА ПЛОВДИВ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ИНЖЕНЕР-АРХИТЕКТ ЙОСИФ ШНИТЕР Е В СЕВЛИЕВО

ТОВА Е ДНЕШНАТА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „АСЕН И ИЛИЯ ПЕЙКОВИ“

Фотограф: Николай Заръбов

Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в СЕВЛИЕВО е проектирана от инж.-арх. Йосиф Шнитер.

Сградата, в която днес се помещава Градската художествена галерия, е една от най-красивите в града. Неин автор е инж.- арх. Йосиф Шнитер /чех по произход/, инженер от пионерските освободителни войски по време на Руско-турската война, участник в Плевенската битка, но известен най-вече като първият градски архитект на Пловдив след Освобождението. Шнитер е и първият градостроител на Пловдив – той е автор на първия регулационен план на града и на редица забележителни сгради, градиенти на европейския му образ.

инж. Арх. Йосиф Шнитер
https://plovdivnow.bg/plovdiv/golemite-lichnosti-plovdiv-arh-yosif-shniter-15425

На 15 април 1878г. архитект Шнитер сключва договор  да проектира къщата на видния гражданин на Севлиево  – председател на окръжния съд, член на Учредителното народно събрание в Търново – Илия Денчов Табаков.  Като изключим военните обекти – укрепления и мостове, тази сграда за 26 годишният архитект е първата гражданска постройка в страната ни, която той  проектира.

Илия Денчов Табаков е бил един от добрите майстори табаци, имал собствена табахана, търгувал с кожи на едро, изнасял за Европа собствената си, а и  на десетките кожарски работилници продукция в града. Натрупал голямо състояние и авторитет, ангажирал се и в обществените дела в града и страната. Бил редовен спомоществовател на възрожденската ни книжнина, както и един от основателите и основни дарители за построяването на новата севлиевска църква „Света Троица” през 1870 г.

И така, архитект Йосиф Шнитер построява новия дом на съдията – най-голямата и модерна за времето си европейска сграда в Севлиево. След смъртта на Илия Денчев и по негово завещание тя е приспособена за Районен съд.

През 1986 г. сградата е предоставена безвъзмездно на Община Севлиево за реставрация и адаптация като художествена галерия. През 2008 г. Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови” със своя богат фонд, натрупван десетилетия, отваря врати. Безценни творби на световноизвестния скулптор Асен Пейков и десетки творби от „космическата” живопис на неговия брат, художника Илия Пейков, преживели детството и младежките си години в Севлиево, са част от постоянните й експозиции. /по данни от http://www.sevlievo.bg/bg/article/44/hudojestvena_galeria.htm

Севлиевци е хубаво да знаят, че тази сграда е дело на талантливия и забележителен с делото си инженер-архитект Йосиф Шнитер, и биха могли да отбележат този факт по подобаващ начин, например с паметна плоча на фасадата на сградата.

November 6, 2022 · dobrina · Comments Closed
Tags:  · Posted in: Други, Публикации на български, Текстове на български, Фотографии