“ДА ПОПИТАМЕ СИРАКА” – ОТ ПОРЕДИЦАТА “СПЕЦИАЛИСТИТЕ РАЗКАЗВАТ” НА НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

IMAG0266-1Благовест-1

“Да попитаме Сирака” е предстоящата тема от инициативата на Националната галерия „Специалистите разказват“ пред посетителите на Квадрат 500 на 21 юли, четвъртък, от 18 ч. в зала 25. Уредникът в отдел „Ново българско изкуство“ д-р Боряна Вълчанова ще представи основните характеристики в творчеството на Сирак Скитник (1883 – 1943), сред емблематични картини на художника, представени в експозицията.

Художник, поет, журналист, художествен критик, литературовед, театрал, естет, пръв директор на българското държавно радио, общественик – това са само няколко щрихи от артистичната вселена на Сирак Скитник, оставила дълбоки следи в българския духовен живот в периода между двете световни войни. Художествените изяви и дейността на Сирак Скитник в различните сфери на културния живот в страната ни са  изключително продуктивни, разнообразни и значими. Те говорят не само за многостранен талант, но и за забележителна интелектуална енергия в полза на обществото. Популярната фраза: „Да попитаме Сирака“ е израз не само на признание, но преди всичко на дълбоко уважение към изтъкнатия ерудит,  художника, критика, човека.

Д-р Боряна Вълчанова завършва специалността „Изкуствознание“ в  Национална художествена академия. През 2016 защитава там докторска степен на тема: „Влиянието на европейския модернизъм върху българската архитектура в периода между двете световни войни”. През 2014  печели стипендия за аспиранти и млади учени на Германската служба за академичен обмен DAAD. Гост-изследовател в Technische Universität, Берлин, катедра „Теория и история на архитектурата“. През 2010 изучава Арт терапия и Арт мениджмънт в University of Hertfordshire, Великобритания по програма „Еразъм“. Изнасяла е доклади на научни конференции в страната и чужбина, има свързани с европейското и българското изкуство публикации в  специализирани издания,. Изследователските й интереси са насочени към българското изобразително изкуство и архитектура от Освобождението (1878) до втората половина на ХХ в.

 

информация:

Маргарита Андреевска-Пешева
“Връзки с обществеността”
Национална галерия

July 18, 2016 · dobrina · Comments Closed
Tags: , ,  · Posted in: Актуална информация, Други, Публикации на български, Събития, Текстове на български, Фотографии