ДАВИД ЧЕРНИ С ЕКСТРАВАГАНТНА АРТ ИНСТАЛАЦИЯ В РИО ДЕ ЖАНЕЙРО

cerny_david_nohy_olympiada2016exСто чифта на краката на Емил Затопек ще работят в Рио де Жанейро

Cien pares de piernas de Emil Zátopek correrán en Río de Janeiro

06.09.2016 10:08 | Dominika Bernáthová

Сто чифта крака на легендарния чешки спортист Емил  Затопек ще съпътстват националния отбор на Чехия в Олимпийските игри в Бразилия. Механичните съоръжения са дело на скандалния чешки художник Давид Черни

Давид Черни  се опитва да привлече  вниманието на света с ново съоръжение, с което ще отдаде почит на чешкия бегач, Емил Затопек. Атлетът известен също като Чешкия Локомотив, е записан със златни букви в историята на националния спорт.

Авторът на творбата, Давид Черни, каза за Чешкото радио че по този начин отдава почит на Емил Затопек, единственият човек, спечелил състезания за 5000 метра, 10000 метра и маратона на една Олимпиада, и  който се счита един от най-изявените спортисти на ХХ век.

“Той беше неуморим човек. Обичам неговия лозунг: Ако не можете повече, давайте по-бързо! Емил Затопек също имаше любопитен начин на движение, след това реших да използвам това движение”, каза Черни.

Давид Черни е целял да инсталира произведенията на изкуството в целия град  Рио де Жанейро, но местните власти не са се съгласили това да стане на всички заявени места, каза президентът на олимпийския отбор на Чехия, Иржи Kejval.

“Дейвид се надяваие да инсталира част от творбата си из фавелите в Копакабана, в близост до спортните съоръжения и на други места. Ние поискахме разрешение от организаторите на Олимпиадата, аз наистина харесвам идеята, но в крайна сметка не ни се даде разрешение, тъй като инсталацията ще се проведе по време на Олимпиадата, когато ще се изправи и срещу други проблеми. Ние сме много любопитни  как  ще приключи въпроса и мисля, че ще има привкус на адреналин “, каза той.

Стотина двойки крака на Емил Затопек ще се видят това лято не само в Рио де Жанейро, но също така и в олимпийския парк, който ще бъде инсталиран в град Чешка на Липно в Южна Бохемия. В момента можете да ги видите в търговския център Quadrio в Прага.

Czech artist David Cerny checks his electric-powered sculpture of moving legs, which he plans to put up at public spaces in Rio de Janeiro during 2016 Rio Olympics to pay tribute to the Czech runner Emil Zatopek, at Olympic fan zone in Prague, Czech Republic, June 5, 2016. REUTERS/David W Cerny

Czech artist David Cerny checks his electric-powered sculpture of moving legs, which he plans to put up at public spaces in Rio de Janeiro during 2016 Rio Olympics to pay tribute to the Czech runner Emil Zatopek, at Olympic fan zone in Prague, Czech Republic, June 5, 2016. REUTERS/David W Cerny

4-P201606020774501 (2) cerny_david_nohy_olympiada2016ccerny_david_nohy_olympiada2016dcerny_david_nohy_olympiada2016fFoto: ČT24

 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Източник: http://www.radio.cz/es/rubrica/panorama/cien-pares-de-piernas-de-emil-zatopek-correran-en-rio-de-janeiro

Повече за Давид Черни виж тук:  ПОП АРТ – на примера на Давид Черни

http://zheleva-martins.com/2011/08/04/

 

 

July 14, 2016 · dobrina · Comments Closed
Tags:  · Posted in: Актуална информация, Събития, Текстове на български, Фотографии