ИЗЛОЖБИ EXHIBITIONS ИЗЛОЖБИ EXHIBITIONS ИЗЛОЖБИ EXHIBITIONS

Invito

ИЛЮСТРАЦИИ ЗА ДЕЦА: НАЙ-ДОБРОТО ОТ ИТАЛИЯ

15 юни – 25 юли 2016

Откриване на 14 юни от 18.00 часа

Квадрат 500, зала 19

Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

 Любителите на илюстрацията и на книгите за малки и пораснали деца ще могат да разгледат творби на 18 италиански художници. Произведенията документират пътя на  две творчески поколения, които придават нов облик на илюстрованата книга за деца. Тяхната оригиналност и експресивно богатство са се наложили и в чужбина, където авторите получават награди и признания. Изложбата е гостувала в Мадрид и в Берлин, а след като българската публика ще има удоволствието да я види, ще отпътува за Пекин.

Проектът на Италианския културен институт и Агенция ИЧЕ се осъществява в сътрудничество с Панаира за детски книги в Болоня и Националната галерия в София. На официалното откриване ще присъства един от участници в изложбата – г-н Алесандро Сана. Той ще води специална творческа лаборатория, в която ще вземат участие български илюстратори. Един от дните ще бъде посветен на децата – главната публика и извор на вдъхновение на илюстраторите на детски книги.

Г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София, споделя:  „Независимо дали се доверяват на минимализма на знака, на емоционалния заряд на цвета или на комбинацията от няколко умело балансирани елемента, илюстраторите са способни да предизвикат изумление и да променят възгледите на читателя, карайки го не само да гледа, но и да вижда. Чрез представените творби се стремим да допринесем за обогатяването на културната панорама в София и да обърнем специално внимание както на четенето, така и на децата. Националната галерия откликна на  поканата за сътрудничество, предоставяйки престижните си пространства в Квадрат 500 – прекрасна обстановка за тази изложба.“

За контакти: Национална галерия, Квадрат 500

Радосвета Станева – 02/980 72 62

ngfa@abv.bg

Италиански културен институт

ул. Париж, 2Б – София 1000

02/817 04 84

www.iicsofia.esteri.it

 

Ана и Елена БалбусоБеатриче АлеманяДжовани Мана-1

 

 

 Ана и Елена Балбусо                       Беатриче Алеманя                                               Джовани Мана

 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

♦♦♦

package-unlimited_okolo-grafikaONE DESIGN WEEK ще представи изложбата PACKAGE UNLIMITED

На фестивала ONE DESIGN WEEK 2016 ще бъде представено най-доброто от конкурса за опаковъчен дизайн YOUNG PACKAGE, организиран от чешката компания Model Obaly a.s, с участието на куратора Индржих Оукропец. Едновременно с това ще бъде показан резултатът от проекта Смесени идентичности, в които участваха дизайнери от страните от Вишеградската група. ONE DESIGN WEEK е от 10 до 19 юни в град Пловдив.

Повече от 700 студенти и млади дизайнери взеха участие в международния конкурс за опаковачен дизайн. Изложбата Package Unlimited представя работите им, като задачата е да проектират мултифункционална опаковка.

В журито на 21-то издание на конкурса YOUNG PACKAGE бяха Зденка Пецкова – пресаташе на IKEA, Лукаш Брза – опаковачен дизайнер в LEGO, Михал Марко и Михал Шафарж – двамата са участници от предишни издания на конкурса, а в момента са успешни дизайнери. Председател на журито беше Ян Чинчера, опаковачен дизайнер и основател на студио за опаковки. 

YOUNG PACKAGE е конкурс за млади дизайнери до 30-годишна възраст. От своето съществуване през 1996 година форумът печели международна репутация и престижна позиция сред конкурси от такъв характер. Всяка година свои проекти изпращат няколкостотин участници от цял свят. 

YOUNG PACKAGE се фокусира върху опаковки изработени от хартия. Още в началото конкурсът приканва студенти и креативни хора да проектират дизайн от велпапе, често използван материал в опаковъчния дизайн.  

YOUNG PACKAGE се провежда ежегодно. Негов основател е Model Obaly, чешки клон на международната организация Model, водещ производител на опаковки, които има силната вяра в младите креативни таланти. От 2009 г. конкурсът се организира от CZECHDESIGN.CZ.

young-package_2015_001

1-во място в Young Package 2015 – ‘Fake Cake’ от  Якуб Клоузек (ЧР), Пражка политехника, Факултет по архитектура и промишлен дизайн, фото: Ян Хромадко

young-package_2015_003

2-ро място в Young Package 2015 – ‘HAPPY BIRTHDAY’ от Рихард Йенешик (Словакия), Технически университет в Кошица, Продуктов дизайн, фото: Ян Хромадко

 

 

 

young-package_2015_002  3-то място в Young Package 2015 – Воржишек Михаела Кахтикова (ЧР), Средно художествено училище в Острава, Графичен дизайн  & Рисунка  и илюстрация, фото: Ян Хромадко

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

♦♦♦

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ   СОФИЙСКИ АРСЕНАЛ – МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Месец на фотографията 2016

 

Ромите в Европа

Изложба на Ейк Ериксон

10 юни – 17 юли 2016

 

Откриване: 10 юни, петък, 18.00 часа

Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство, бул. „Черни връх“ 2

 

Шведският  фотограф Ейк Ериксон участва в Месец на фотографията 2016 с колекцията „Ромите в Европа”.  Изложбата се показва със съдействието на Комитета по изкуствата – Швеция, Църквата на Швеция и Фондация Fritt Ord, Норвегия.

Ейк Ериксон описва своя проект като опит да разкаже повече от една история, да избяга от стереотипите и обичайното възприемане на ромското присъствие и култура. Фотографът поставя началото на своя проект през 2009 в град Брецлав, Чехия, където се сблъсква с изселването на семейство роми от домовете им. През следващите години авторът заснема ромски общности във Франция, Сърбия, Косово, Румъния, Швеция, Чехия, Словакия, Унгария, Испания и Швейцария. В проекта са включени фотографии, документиращи ежедневието на роми, както в крайни дискриминирани и криминализирани райони, така и членове на тези малцинства, живеещи, работещи, образоващи се и интегрирани в европейското общество като равноправни граждани.

За своята работа Ейк Ериксон споделя: „Ромите се чувстват дискриминирани в цяла Европа. Те често живеят извън обществото и нямат социални, политически, културни или икономически права. Докато снимам в Европа, роми от Румъния и България просят по улиците на родния ми град Стокхолм. Надявам се, че моите снимки ще Ви помогнат да разберете защо.”
Ейк Ериксон (р.1962) работи с фотографската камера почти през целия си живот, като документира конфликти по цял свят, както и срещите си с полицаи, политици и бежанци.

За допълнителна информация:

Надежда Джакова, САМСИ, 0879 834 030, dzhakova@yahoo.de

Ake Ericson_Romer i Europa_033

Ake Ericson-Romer i Europa_068Roma_People_in_Europe

June 10, 2016 · dobrina · Comments Closed
Tags: , ,  · Posted in: Актуална информация, Други, Публикации на български, Публикации на други езици, Събития, Текстове на български, Текстове на други езици, Фотографии